Scielo RSS <![CDATA[Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/rss.php?pid=2409-161820170002&lang=pt vol. 4 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/img/en/fbpelogp.gif http://revistasbolivianas.umsa.bo <link>http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182017000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt</link> <description/> </item> <item> <title/> <link>http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182017000200002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt</link> <description/> </item> <item> <title><![CDATA[<strong>Conditions of peasant irrigation in the locality of Inquisivi, </strong><strong>La Paz-Bolivia</strong>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182017000200003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La agricultura en los valles de Inquisivi se desarrolla en laderas de pronunciadas, bajo condiciones climáticas subhúmedo seco, la precipitación media anual es 900 mm año-¹ con déficit hídrico desde el mes de abril a noviembre que demanda la necesidad de riego. El objetivo ha sido evaluar el riego actual y su relación con la necesidad hídrica de los cultivos, condiciones de operación y las alternativas de mejora mediante riego tecnificado en ladera. El estudio se desarrolló en la localidad de Inquisivi, la metodología para evaluar el clima local fueron los índices climáticos y para estudiar el funcionamiento del sistema de riego se aplicó un enfoque socio-técnico, que consiste en el "seguimiento del agua" y entrevistas a informantes clave. La distribución de agua es a demanda libre en la mayoría de los sistemas de riego, las presiones de operación fueron variables, dependiendo de la altura de carga y del tipo de tubería, que en ocasiones causa problemas sociales cuando varios usuarios riegan en un mismo periodo. Muchos sistemas operan con presiones bajas de 1 a 2 bar, resultando en que los aspersores alcancen radios menores de mojado de 3 a 7 m, por ello los regantes cambian de posición cada tres a cinco horas para alcanzar superficies mayores de riego pero con menores láminas de agua, la textura franco arenoso-gravoso de los suelos determina pérdidas de agua del 20%, esto obliga a que se realicen frecuencias de dos a tres riegos por semana en la época seca y una en la época de lluvias moderadas. En los sistemas que operan con presiones mayor a 4 bar se genera una baja uniformidad de distribución de agua. La necesidad hídrica de los cultivos está supeditada a las posibilidades de operación y manejo de agua por parte del agricultor, época del año, capacidad de operación, que demandan mayor mano de obra y mejor organización social entorno al sistema de riego para la adecuada distribución de agua.<hr/>Abstract The agriculture in the valleys of Inquisivi develops on slopes of pronounced, under sub humid dry climatic conditions, the average annual precipitation is 900 mm year-¹ with water deficit from the month of April to November that demands the need for irrigation. The objective has been to evaluate the current irrigation and its relationship with the water needs of the crops, operating conditions and the improvement alternatives through technified irrigation on the hillside. The study was developed in the town of Inquisivi, the methodology for assessing the local climate were climatic indices and to study the functioning of the irrigation system a socio-technical approach was applied, which consists of "water monitoring" and interviews with key informants. The distribution of water is at free demand in most irrigation systems, operating pressures were variable, depending on the height of load and the type of pipe, which sometimes causes social problems when several users irrigate in the same period. Many systems operate with low pressures of 1 to 2 bar, resulting in the sprinklers reach minor radii of wet from 3 to 7 m, so the irrigators change position every three to five hours to reach greater areas of irrigation but with smaller sheets of water, the loamy sandy-gravel texture of the soils determines 20% water losses, which means that frequencies of two to three irrigations perweek are carried out in the dry season and one in the season of moderate rainfall. In systems operating at pressures greater than 4 bar, a low uniformity of water distribution is generated. The water need of the crops is subject to the possibilities of operation and water management by the farmer, time of year, capacity of operation, which demand more labor and better social organization around the irrigation system for the adequate distribution of water. <![CDATA[<b>Evaluation of water resources for irrigation purposes in the Keraya micro-basin, municipality of Cairoma</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182017000200004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El balance hídrico tiene como fin realizar una evaluación cuantitativa espacial y temporal a nivel medio de los recursos hídricos. Asi también, la calidad del agua de riego está determinada por la composición y concentración de los diferentes elementos que pueda tener, ello determina el tipo de cultivo a sembrar y el tipo de manejo que debe darse al suelo. Los objetivos fueron determinar los parámetros físicos, realizar el balance hidrológico y analizar la calidad del agua de riego. La evaluación fue de la microcuenca Keraya, municipio de Cairoma del departamento de La Paz. La metodología consistió en la evaluación de las características físicas y topográficas, balance hídrico, análisis de la calidad de agua y su evaluación estadística. La densidad de drenaje es 0.8 cauces km-² en la microcuenca, el tiempo de concentración es 1.99 horas, la precipitación efectiva para el 2014 fue de 753.00 mm y para el 2015 de 451.69 mm con probabilidades de 72.73% y 81.82%, los meses con mayor cantidad de agua en la microcuenca y en sus redes de drenaje, son de septiembre a marzo y los meses con menor oferta son entre mayo y agosto, con presencia de heladas. El río Keraya proviene del deshielo de los glaciares de la cordillera Oriental y las precipitaciones mensuales de la cabecera de la cuenca, en total se oferta un volumen anual de 2473.14 m³. Los meses con almacenamiento de agua en el suelo son febrero y marzo, teniendo un déficit de humedad en los meses restantes. Los cultivos tienen una evapotranspiración de referencia mayor durante el mes de noviembre coincidiendo con el ciclo de desarrollo más alto de los cultivos. El agua de la microcuenca es apta para riego debido a que pertenece a la clase C1S1, el pH es ligeramente acido en las cabeceras de la cuenca y ligeramente básica durante su trayecto aguas abajo.<hr/>The water balance aims to perform a spatial and temporal quantitative assessment of water resources. Likewise, the quality of irrigation water is determined by the composition and concentration of the different elements that may have, this determines the type of crop to be planted and the type of management that must be given to the soil. The objectives were to determine the physical parameters, perform the hydrological balance and analyze the quality of the irrigation water. The evaluation was of the Keraya micro-basin, municipality of Cairoma, Department of La Paz. The methodology consisted of the evaluation of the physical and topographic characteristics, water balance, water quality analysis and its statistical evaluation. The density of drainage is 0.8 km-² channels in the micro-basin, the concentration time is 1.99 hours, the effective precipitation for 2014 was 753.00 mm and for 2015 451.69 mm with probabilities of 72.73% and 81.82%, the months with more water in the microbasin and in its drainage networks, are from Septemberto March and the months with the lowest supply are between May and August, with the presence of frost. The Keraya River comes from the melting of the glaciers of the Eastern mountain range and the monthly precipitations of the head of the basin, in total an annual volume of 2473.14 m³ is offered. The months with storage of water in the soil are February and March, having a deficit of humidity in the remaining months. The crops have a higher reference evapotranspiration during the month of November, coinciding with the highest development cycle of the crops. The water in the microbasin is suitable for irrigation because it belongs to the C1S1 class, the pH is slightly acidic in the headwaters of the basin and slightly basic during its downstream journey. <![CDATA[<b>Comparison of the performance of ten coffee cultivars <i>(Coffea arabica </i>L.) in three years of production at the Experimental Station of Sapecho, Sud Yungas Province, La Paz Department</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182017000200005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En Bolivia el departamento de La Paz es el mayor productor de café con 15925 unidades productivas y un rendimiento promedio de 391 kg ha-¹ similar al nacional, comparado con el rendimiento promedio mundial que es de 700 kg ha-¹ resulta ser bajo, esto se atribuye a varios factores, como el material genético existente, avanzada edad de las plantaciones, manejo inadecuado, pérdida de fertilidad en los suelos así como la presencia de plagas y enfermedades. El trabajo de investigación se desarrolló en la Estación Experimental de Sapecho, Facultad de Agronomía de la Universidad Mayor e San Andrés, en las gestión 2015, 2016 y 2017 incorporando 10 nuevos cultivares de café que son el CEPAC-1, CEPAC-2, CEPAC-3, CEPAC-4, Catuai Rojo, Icatu Precoz, Tupi, Paraíso, Castillo (provenientes del interior y exterior del país) y Catuai Rojo (testigo), las cuales fueron evaluadas bajo un diseño de bloques al azar con tres repeticiones y comparación de medias mediante la prueba LSD Fisher. Los rendimientos promedio obtenidos muestran que los cultivares CEPAC-4 y CEPAC-3 respondieron de manera significativa en los tres años de evaluación, obteniendo rendimiento promedio de 1673, 1549 y 1300 kg ha-¹ de café oro, se observó diferencias en el comportamiento productivo de los cultivares en los tres años obteniéndose como promedio general un rendimiento de 584 kg ha-¹ para el 2015, 1574 kg ha-¹ para el 2016 y 1326 kg ha-¹ para el 2017, siendo estadísticamente iguales en las dos últimos años, mientras que el cultivar Catuai Rojo (testigo) presentó 629 kg ha-¹. La prueba de taza indica de los cultivares Catuai Rojo (testigo), Catuai Rojo, Paraíso y Castillo obtuvieron de 84.0 a 85.6 puntos, asimismo este último presentó mayor tamaño de grano exportable de primera con 91.2%.<hr/>In Bolivia, the department of La Paz is the largest producer of coffee with 15925 productive units and an average yield of 391 kg ha-¹ similar to the national one, compared to the global average yield which is 700 kg ha-¹, which is low. It is attributed to several factors, such as the existing genetic material, advanced age of the plantations, inadequate management, loss of fertility in soils as well as the presence of pests and diseases. The research work was developed at the Experimental Station of Sapecho, Faculty of Agronomy of the Major San Andres University in 2015, 2016 and 2017 management incorporating 10 new coffee cultivars that are CEPAC-1, CEPAC-2, CEPAC -3, CEPAC-4, Red Catuai, Icatu Precoz, Tupi, Paradise, Castle (from the interior and exterior of the country) and Red Catuai (witness), which were evaluated under a randomized block design with three repetitions and comparison of stockings using the LSD Fisher test. The average yields obtained show that the cultivars CEPAC-4 and CEPAC-3 responded significantly in the three years of evaluation, obtaining average yield of 1673, 1549 and 1300 kg ha-¹ of gold coffee, differences in the productive behavior were observed of the cultivars in the three years, obtaining as a general average a yield of 584 kg ha-¹ for2015, 1574 kg ha-¹ for2016 and 1326 kg ha-¹ for2017, being statistically the same in the last two years, while the Red Catuai cultivar (control) presented 629 kg ha-¹. The cup test indicates of the cultivars Catuai Rojo (control), Catuai Rojo, Paraíso and Castillo obtained from 84.0 to 85.6 points, likewise the latter had a larger exportable grain size with 91.2%. <![CDATA[<b>Agronomic behavior of eight soybean varieties <i>(Glycine max) </i>in relation to three seeding densities, in Alto Beni-La Paz</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182017000200006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La soya es cultivada por su importancia en la alimentación humana, animal y extracción de aceite comestible. En Bolivia, la soya se cultiva en los departamentos de Chuquisaca, Tarija, Beni y Santa Cruz con un rendimiento promedio de 2210 kg ha-¹. No existen recomendaciones agronómicas ni información sobre las variedades de soya adaptadas a la región de Alto Beni, es esta razón que el objetivo de la investigación fue evaluar el comportamiento agronómico de ocho variedades de soya introducidas bajo tres densidades de siembra. El trabajo se desarrolló en la Estación Experimental de Sapecho, dependiente de la Facultad de Agronomía de la Universidad Mayor de San Andrés, las variables evaluadas fueron altura de la planta, altura de inserción de la primera vaina, número de vainas y granos por planta, días a la floración, días a la madurez fisiológica y rendimiento, bajo un diseño de parcelas divididas en bloques al azar. Los resultados muestran que se alcanzó mejor altura de planta con la variedad a3, mayor altura en la inserción de la primera vaina con la variedad a5, mayor número de vainas y granos por planta con las variedades a8 y a4, menores días a la floración y madurez fisiológica con la variedad a6, el rendimiento es de 1770 kg ha-¹ para la densidad b3, seguido de la densidad b2 con 1580 kg ha-¹ y 1360 kg ha-¹ para la densidad b1. Con la densidad de siembra 60 x 5 cm se obtuvo mayor número de granos por planta con las variedades a1 y a2, como también son las que se encuentran entre las variedades con menores días a la floración y a la madurez fisiológica, siendo estas variedades recomendadas para obtener mayor rendimiento de 1770 kg ha-¹ en un menor número de días.<hr/>Soy is cultivated for its importance in human, animal and edible oil extraction. In Bolivia, soybeans are grown in the departments of Chuquisaca, Tarija, Beni and Santa Cruz with an average yield of 2210 kg ha-¹. There are no agronomic recommendations or information on the varieties of soybean adapted to the Alto Beni region, this reason the objective of the research was to evaluate the agronomic behavior of eight soybean varieties introduced under three planting densities. The work was carried out in the Experimental Station of Sapecho, dependent of the Faculty of Agronomy of the Greater University of San Andres, the evaluated variables were height of the plant, height of insertion of the first pod, number of pods and grains by plant, days to flowering, days to physiological maturity and yield, under a design of Plots Divided into Random Blocks. The results show that the plant height was betterwith the a3 variety, higher height in the insertion of the first pod with the a5 variety, greater number of pods and grains per plant with the varieties a8 and a4, smaller days at flowering and physiological maturity with the variety a6, the yield is 1770 kg ha-¹ for density b3, followed by density b2 with 1580 kg ha-¹ and 1360 kg ha-¹ for density b1. With the planting density 60 x 5 cm, a greater number of grains per plant was obtained with the varieties a1 and a2, as well as those that are among the varieties with the least days at flowering and physiological maturity, these varieties being recommended for obtain greater yield of 1770 kg ha-¹ in a fewer number of days. <![CDATA[<b>Use of two production methods under three seeding densities in the green hydroponic barley crop <i>(Hordeum vulgare </i>L.) in greenhouse</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182017000200007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En la actualidad la producción FVH es una alternativa para obtener forraje verde en menor tiempo y en época de déficit. El objetivo del estudio fue mejorar la producción del FVH utilizando tres densidades de siembra en relación a dos métodos de producción en el cultivo de cebada. El estudio fue realizado en la Estación Experimental Cota Cota dependiente de la Facultad de Agronomía de la Universidad Mayor de San Andrés, se emplearon los métodos pre-germinativos de Tarrillo y FAO bajo tres densidades de siembra, resultando en seis tratamientos que fueron dispuestos bajo un diseño de bloques completamente al azar con arreglo bifactorial, asimismo se realizó la prueba de Duncan para los resultados de las variables altura de planta, largo de la raíz, rendimiento de biomasa y porcentaje de materia seca. Los resultados muestran que existen diferencias estadísticas en altura de planta, diferencias entre los métodos empleados, con mejor respuesta por el método de Tarrillo con un promedio de 8.33 cm y una densidad de 2.5 kg m-² de acuerdo a la prueba de Duncan, en cuanto al largo de la raíz existen diferencias, con la densidad de siembra de 2.5 kg m-² el largo de la raíz fue de 13.51 cm, con la misma densidad de siembra con el método de Tarrillo, el rendimiento de biomasa fue 7.8 kg 0.5m-². El porcentaje de materia seca fue 64.96% indicando que no influye la densidad ni el tipo de método pre-germinativo sobre esta variable. El forraje verde hidropónico obtenido en la investigación tuvo entre 10% y 11% de proteína cruda. Estos resultados muestran que el método de Tarrillo combinado con la densidad de siembra de 2.5 kg m-²da mejores resultados para la obtención de FVH que puede ser utilizado para la alimentación del ganado.<hr/>Currently, FVH production is an alternative to obtain green fodder in less time and in deficit period. The objective of the study was to improve the production of the FVH using three planting densities in relation to two production methods in the barley crop. The study was carried out at the Cota Cota Experimental Station under the Faculty of Agronomy of the Major San Andrés University. The pre-germination methods of Tarrillo and FAO were used under three planting densities, resulting in six treatments that were arranged under a completely randomized blocks design with bifactorial arrangement, also the Duncan test was performed forthe results of the variables plant height, root length, biomass yield and percentage of dry matter. The results show that there are statistical differences in height of plant, differences between the methods used, with better response by the method of Tarrillo with an average of 8.33 cm and a density of 2.5 kg m-² according to the Duncan test, in As forthe length of the root there are differences, with the densityofsowing of2.5 kg m-²the length of the root was 13.51 cm, with the same density ofsowing with the method of Tarrillo, the yield of biomass was 7.8 kg 0.5 m-² The percentage of dry matter was 64.96%, indicating that neither the density nor the type of pre-germinative method influences this variable. The green hydroponic forage obtained in the research had between 10% and 11% of crude protein. These results show that the Tarrillo method combined with the sowing density of 2.5 kg m-² shows better results for obtaining FVH that can be used for livestock feed. <![CDATA[<strong>Yield of two varieties of papa <i>(Solanum tuberosum </i>L.) with the application of black earth</strong><strong> </strong><strong>and inorganic fertilizers</strong>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182017000200008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El cultivo de papa es un alimento estratégico para la seguridad alimentaria por su alto contenido nutricional y fuente fácilmente digerible, libre de grasa, con valores mínimos de azúcares solubles, en comparación con otras fuentes ricas en almidón, aporta pocas calorías a la dieta. El rendimiento en USA es 46444 kg ha-¹, Argentina de 29255 kg ha-¹, para Chile de 23793 kg ha-¹, para Brasil de 18399 kg ha-¹ y para Bolivia de 5457 kg ha-¹. El objetivo de la investigación fue determinar el rendimiento de las variedades de papa Huaycha e Imilla Negra con la aplicación de tierra negra y fertilizantes inorgánicos. El trabajo se desarrolló en el Centro Experimental Cota Cota, Facultad de Agronomía de la Universidad Mayor de San Andrés, el ensayo fue conducido con un diseño de parcelas divididas con parcelas principales en bloques al azar con tres repeticiones, los resultados muestran que la emergencia de las dos variedades de papa sembradas con semilla certificada fue del 97% y 98%. En rendimiento promedio reportado con la variedad Huaycha fue de 12790 kg ha-¹ y para la variedad Imilla Negra fue de 9520 kg ha-¹. Con la aplicación de tierra negra (250 m³ ha-¹) + 160-0-80 (N-P-K) se obtuvo en promedio 15160 kg ha-¹, con 160-0-80 (NPK) se tuvo un rendimiento de 8880 kg ha-¹ y con 80-0-40 (N-P-K) se tuvo 9430 kg ha-¹. Los rendimientos obtenidos, son superiores al promedio nacional, pero son bajos en comparación con los resultados obtenidos en países vecinos.<hr/>Abstract Potato cultivation is a strategic food for food security due to its high nutritional content and easily digestible source, freeoffat, with minimum values of soluble sugars, compared toothersources rich instarch, it contributes few calories to the diet. The yield in the U.S.A. is 46444 kg ha-¹, Argentina of 29255 kg ha-¹, for Chile 23793 kg ha-¹, for Brazil 18399 kg ha-¹ and for Bolivia 5457 kg ha-¹. The objective of the research was to determine the yield of potato varieties Huaycha and Imilla Negra with the application of black soil and inorganic fertilizers. The work was developed in the Cota Cota Experimental Center, Faculty of Agronomy of the Major San Andrés University, the trial was conducted with a design of divided plots with main parcels in random blocks with three repetitions, the results show that the emergence of the two potato varieties planted with certified seed were 97% and 98%. In average yield reported with the variety Huaycha was 12790 kg ha-¹ and for the Imilla Negra variety it was 9520 kg ha-¹. With the application of black earth (250 m3 ha-¹) + 160-0-80 (NPK) an average of 15160 kg ha-¹ was obtained, with 160-0-80 (NPK) a yield of 8880 kg was obtained. 1 and with 80-0-40 (NPK) was 9430 kg ha-¹. The obtained yields are higherthan the national average, but they are low in comparison with the results obtained in neighboring countries. <![CDATA[<strong>Effect of dilutors and times of equilibrium in the criopreservation of </strong><strong>ovino semen <i>(Ovis aries)</i></strong>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182017000200009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La crianza y producción de ovinos en Bolivia es de importancia social y económica, la criopreservación y la inseminación artificial son técnicas reproductivas para el progreso genético. Sin embargo, la inseminación con semen congelado no es satisfactorio por la baja tasa de fertilidad, que puede ser prevenido con el uso de un dilutor adecuado. El objetivo de la investigación es evaluar y comparar el efecto de tres dilutores seminales en dos tiempos de equilibrio sobre la motilidad de espermatozoides ovinos para la criopreservación. El trabajo se desarrolló en el laboratorio de crioconservación de la Estación Experimental de Choquenaíra, Universidad Mayor de San Andrés, el material biológico fue tres ovinos machos en edades reproductivas de 1.7, 2.7 y 4.5 años de la raza Corriedale, los dilutores utilizados fueron T-G-Y, TRILADYL y C-Y en los tiempos de equilibrio de cuatro y ocho horas. Se evaluó el efecto de la edad sobre las características macroscópicas, motilidad masal y espermática en el semen diluido y congelado, motilidad espermática al post-descongelamiento para dilutores y para tiempos de equilibrio. La motilidad masal fue de 55.55%, 38.89% y 5.55% para las escalas 5, 4 y 3 de Herman Swanson. Las edades no influenciaron en la motilidad individual, pero influyeron en el porcentaje de espermatozoides muertos con el 12.67%, 10.00% y 7.50% y porcentaje de espermatozoides anormales con 15.80%, 13.00% y 9.70% para las edades de 1.7, 4.5 y 2.7 años. La concentración de espermatozoides fue de 3.14x10(9) ml-¹, 3.12x10(9) ml-¹ y 2.86x10(9) ml-¹ y la motilidad espermática fue de 66.50, 66.33 y 64.50% para 2.7, 4.5 y 1.7 años, los dilutores mostraron una motilidad del 67.67% T-G-Y, 65.17% C-Y y 64.50% TRILADYL con influencia del 68.22% en cuatro horas y 63.33% en ocho horas de tiempos de equilibrio. La edad del ovino para obtener mejor calidad del semen es de 4.5 años y el dilutor T-G-Y es la mejor opción para obtener mayor motilidad espermática y prevenir daños en los espermatozoides durante su proceso de criopreservación, lográndose mayores tasas de fertilidad al momento de la inseminación artificial.<hr/>Abstract The breeding and production of sheep in Bolivia is important in social and economic aspects, cryopreservation and artificial insemination are reproductive techniques forgenetic progress. However, insemination with frozen semen is not satisfactory because of the low fertility rate, which can be prevented with the use of an adequate dilutor. The objective of the research is to evaluate and compare the effect of three seminal diluters in two equilibrium times on ovum sperm motility for cryopreservation. The work was developed in the cryopreservation laboratory of the Experimental Station of Choquenaíra, of the Major San Andrés University, the biological material was three male sheep in reproductive ages of 1.7, 2.7 and 4.5 years of the Corriedale breed. Used diluents were TGY, TRILADYL and CY at equilibrium times of four and eight hours. The effect of age on macroscopic characteristics, mass and sperm motility in the diluted and frozen semen, post-thaw sperm motility for diluents and for equilibrium times was evaluated. The mass motility was 55.55%, 38.89% and 5.55% for Scales 5, 4 and 3 of Herman Swanson. The ages did not influence the individual motility, butthey influenced the percentage of dead sperm with 12.67%, 10.00% and 7.50% and percentage of abnormal sperm with 15.80%, 13.00% and 9.70% for the ages of 1.7, 4.5 and 2.7 years. The sperm concentration was 3.14x109 ml-¹, 3.12x109 ml-¹ and 2.86x109 ml-¹ and the sperm motility was 66.50%, 66.33% and 64.50% for 2.7, 4.5 and 1.7 years, the diluters showed a motility of 67.67 % TGY, 65.17% CY and 64.50% TRILADYL with influence of 68.22% in four hours and 63.33% in eight hours of equilibrium times. The age of the sheep to obtain better semen quality is 4.5 years and the TGY dilutor is the best option to obtain greater sperm motility and prevent sperm damage during its cryopreservation process, achieving higher fertility rates at the time of artificial insemination. <![CDATA[<b>Technical impact of the Rural Alliances Project, through the analysis of the milk production function in the municipality of Tiahuanaco</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182017000200010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La producción lechera es parte de la generación de ingresos económicos familiares, sin embargo, existen riesgos por la variabilidad en temperatura, precipitación, granizada, helada y sequía. Las asociaciones de productores son parte del eslabón de la cadena productiva lechera. El objetivo del trabajo es estimar la función de producción para determinar el impacto técnico del Proyecto Alianzas Rurales, en la asociación de productores Wancollo, considerando tres situaciones que son; antes de la ejecución del proyecto, para los productores que participaron del proyecto y para los productores que no participaron del proyecto durante la ejecución del mismo. El trabajo fue desarrollado en la comunidad de Wancollo, municipio de Tuahuanaco, la recolección de información fue mediante 115 encuestas cuya información consistió en la producción de leche, número de cabezas de ganado, consumo de forraje, consumo de alimento balanceado, mano de obra y número de personas que participan en la producción de leche, estos datos fueron evaluados mediante la aplicación del modelo Coob-Douglas. Se calcularon los valores del PFMe y PFMg a fin de establecer la distribución de las variables en las fases de la función de producción. En las tres situaciones evaluadas, los productores se encuentran utilizando el número de cabezas de ganado en la fase I de producción, donde no se tienen pérdidas y no se maximizan los ingresos económicos de la producción. El consumo de alimento balanceado, mano de obra y número de personas que participan en la producción de leche se encuentran en la fase II, que indica su uso en el óptimo económico. El proyecto tuvo incidencia técnica positiva en la producción debido a que la mano de obra paso de la fase III a la fase II de la función de producción, esto debido a la asistencia técnica grupal e individual que mejoró la eficiencia en el manejo del ganado.<hr/>Dairy production is part of the generation of family economic income, nevertheless, there are risks due to the variability in temperature, precipitation, hail, frost and drought. The associations of producers are part of the link in the dairy production chain. The objective of the work is to estimate the production function to determine the technical impact of the Rural Alliances Project, in the Wancollo producers association, considering three situations that are; before the execution of the project, for the producers who participated in the project and for the producers who did not participate in the project during the execution of the project. The work was developed in the community of Wancollo, municipality of Tuahuanaco, the collection of information was through 115 surveys whose information consisted of milk production, number of head of cattle, consumption of forage, consumption of feed, labor and number of people involved in milk production, these data were evaluated by applying the Coob-Douglas model. The values of the PFMe and PFMg were calculated in order to establish the distribution of the variables in the phases of the production function. In the three situations evaluated, the producers are using the number of head of cattle in the production phase I, where there are no losses and the economic income of the production is not maximized. The consumption of balanced feed, labor and number of people involved in milk production are in phase II, which indicates its use in the economic optimum. The project had a positive technical impact on production due to the fact that labor went from phase III to phase II of the production function, due to the group and individual technical assistance that improved efficiency in livestock management.