Scielo RSS <![CDATA[APTHAPI]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/rss.php?pid=0102-030420210002&lang=en vol. 7 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/img/en/fbpelogp.gif http://revistasbolivianas.umsa.bo <![CDATA[<b>Production of strawberry plant <i>(Fragaria sp.), </i>with the application of natural rooter, in cutting, under protected ambient</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000200001&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: La producción de frutilla (Fragaria sp.), en Bolivia abarca zonas con condiciones agroclimáticas variables, en las zonas interandinas se realiza en ambientes protegidos, debido a su demanda es importante tener un programa de reposición de plantines, renovando las plantaciones cada año, para mantener y aumentar el nivel de producción y así también la rentabilidad. El método de propagación de la frutilla es el vegetativo y una de las técnicas es a través de la división de esquejes. Por otro lado, se ha realizado varios experimentos para sustituir fitohormonas sintéticas enraizadoras por productos orgánicos y naturales obteniendo buenos resultados. En el presente estudio se evaluó la producción de plantines de dos variedades de frutilla, con la aplicación de tres enraizadores naturales, en esquejes de división de coronas, bajo ambiente protegido; donde las variables en estudio se diferenciaron significativamente, mostrándose superior el tratamiento con "agua" de coco, seguido de los extractos de sauce y sábila, frente al testigo. Con respecto a las variedades no se encontró diferencias en las variables de estudio.<hr/>ABSTRACT: Strawberry production (Fragaria sp.), In Bolivia covers areas with variable agroclimatic conditions, in the inter-Andean areas it is carried out in protected environments, due to its demand it is important to have a seedling replacement program, renewing the plantations every year, to maintain and increasethe level of production and thus also profitability. The method of propagation ofthe strawberry is vegetative and one ofthe techniques is through the division of cuttings. On the other hand, several experiments have been carried out to replace synthetic rooting phytohormones with organic and natural products, obtaining good results. In the present study, the production of seedlings of two varieties of strawberry was evaluated, with the application of three natural rooters, in crown division cuttings, under a protected environment; wherethe variables under study differed significantly, the treatment with coconut "water", followed by the extracts of willow and aloe, being superior to the control. Regarding the varieties, no differences were found in the study variables. <![CDATA[<b>Efficient microorganisms (EM-1®) and mountain microorganisms in coffee seedlings <i>(Coffea arabica </i>L.), Caranavi - La Paz</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000200002&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: Los microorganismos eficientes de origen natural por presentar poblaciones de bacterias acido lácticas, bacterias fototróficas, levaduras, actinomicetos y hongos de fermentación, son considerados benéficos por mejorar las fertilidad física, química y biológica de suelos, creando de esta manera un ambiente favorable para la planta. La investigación se realizó en Caranavi, La Paz, colonia Bolinda para evaluar la eficiencia de un producto comercial Microorganismos Eficientes (EM•1®) y Microorganismos de Montaña (MM) preparados artesanalmente y sus respuestas a diferentes concentraciones, en el comportamiento agro morfológico de plantines de café, en el sustrato y en rentabilidad en la etapa de vivero, se evaluaron siete tratamientos a tres distintas concentraciones bajo un diseño completamente al azar, T1 (EM•1® a 1 %), T2 (EM•1® a 3%), T3 (EM•1® 6%), T4 (MM a 1 %), T5(MM a 3 %) y T6 (MM a 6 %) y el testigo (T0). Para evaluar el efecto de los tratamientos sobre el sustrato se determinó las características físicas químicas iniciales y finales, demostrando mejor respuesta el T6 por presentar incremento en la porosidad, materia orgánica y un pH cercano a neutro. Entre las variables morfológicas la aplicación de microorganismos eficientes estimuló el desarrollo de los plantines siendo estadísticamente las diferencias significativas en comparación al testigo en el T1, T2, T4, T5yT6. La aplicación de MM a 3 % de concentración (T5) registró mayores valores promedios en número de hojas al trasplante (7,33 hojas), ancho de lámina de hoja (5,78 cm), longitud de lámina de hoja (13,3 cm), diámetro de tallo (4,06 cm), longitud de raíz principal (19,97 cm) y longitud de raíz lateral (27,15 cm). El uso de MM locales presenta mayor rentabilidad que el producto comercial EM•1®, considerando las respuestas del T5tratándose de un producto local.<hr/>ABSTRACT: Efficient microorganisms of natural origin, with populations of lactic acid bacteria, phototrophic bacteria, yeasts, actinomycetes and fermenting fungi, are considered beneficial for improving the physical, chemical and biological fertility of soils, thus creating a favorable environmentfor the plant. The research was carried out in Caranavi, La Paz, Bolinda colony to evaluate the efficiency of a commercial product Efficient Microorganisms (EM-1®) and Mountain Microorganisms (MM) prepared by hand and their responses at different concentrations, in the agro-morphological behavior of coffee seedlings, Seven treatments were evaluated at three different concentrations under a completely randomized design: T1 (EM-1® at 1 %), T2 (EM-1® at 3 %), T3 (EM-1® at 6 %), T4 (MM at 1 %), T5 (MM at 3 %) and T6 (MM at 6 %) and the control (T0). To evaluate the effect of the treatments on the substrate, the initial and final physical and chemical characteristics were determined, with T6 showing a better response due to an increase in porosity, organic matterand a pH close to neutral. Amongthemorphological variables, the application of efficient microorganisms stimulated seedling development, with statistically significant differences compared to the control in T1, T2, T4, T5 and T6. The application of MM at 3% concentration (T5) registered higher average values in number of leaves at transplanting (7.33 leaves), leaf blade width (5.78 cm), leaf blade length (13.3 cm), stem diameter (4.06 cm), main root length (19.97 cm) and lateral root length (27.15 cm). The use of local MM was more profitable than the commercial product EM-1®, considering the responses of T5as a local product. <![CDATA[<b>Plant-parasitic nematodes associated with coffee <i>(Coffea arabica) </i>cultivation at the Sapecho Experimental Station</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000200003&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: El trabajo se realizó en parcelas de café ubicadas en la estación experimental de Sapecho de la facultad de agronomía perteneciente a la Universidad Mayor de San Andrés, donde se ha realizado el muestreo de suelo en tres épocas durante los meses de Enero, Febrero y Marzo, mediante el método de zigzag se han extraído 60 muestras de suelo en total de las cuales se homogenizaron y sacaron finalmente nueve muestras de suelo de las cuales se extrajeron los nematodos con el método de centrifugación (Agrios 2004) en los laboratorios de Sanidad Vegetal en Sapecho y Fitopatología en La Paz, una vez extraídos los nematodos se los identifico por su fenología siguiendo claves taxonómicas, paralelamente se realizó el conteo de nematodos en la cámara Newbahuer, para estimar la cantidad de nematodos en cada muestreo, identificándose finalmente a los nematodos fitopatogenos asociados al cultivo del café, encontrándose a Meloidogyne con un 69 %, Pratylenchus con 18.5 %, Haplolaimus con 2.3 %, Helicotylenchus con 7.8 %, Doralaimus y Tylenchulus con 1.2 %, los fitoparasitos más abundantes dentro de la parcela son Meloidogyne y Pratylenchus siendo lamentablemente los más perjudiciales para el cultivo del café, los otros nematodos en menor cantidad encontrados son también parásitos de muchas plantas lo que nos indica que pueden o no causar daño directo al café y a las hiervas circundantes, finalmente se recomienda realizar los cuidados necesarios para controlar estos nematodos ya que fácilmente Meloidogyne y Pratylenchus pueden expandirse otros cultivos de importancia en la estación como ser cítricos, banano y cacao.<hr/>ABSTRACT: The work was carried out in coffee plots located in the sapecho experimental station of the faculty of agronomy belonging to the Universidad Mayor de San Andrés, where soil sampling has been carried out in three periods during the months of January, February and March, by means of the zigzag method 60 soil samples have been extracted in total of which nine soil samples were homogenized and finally extracted nine soil samples from the which nematodes were extracted with the centrifugation method (Agrios 2004) in the laboratories of Plant Health in Sapecho and Phytopathology in La Paz, once extracted the nematodes were identified by their phenology following taxonomic keys, in parallel the counting of nematodes was carried out in the Newbahuer chamber, to estimate the amount of nematodes in each sample , finally identifying the phytopathogenic nematodes associated with coffee cultivation, finding Meloidogyne with 69%, Pratylenchus with 18.5%, Haplolaimus with 2.3%, Helicotylenchus with 7.8 %, Doralaimus and Tylenchulus with 1.2 %, the most abundant phytoparasits within the plot are Meloidogyne and Pratylenchus being unfortunately the most harmful to coffee cultivation, the other nematodes in smaller quantityfound are also parasites of many plants which indicates that they may or may not cause direct damage to coffee and the surrounding herbs , finally it is recommended to take the necessary care to control these nematodes since Meloidogyne and Pratylenchus can easily expand other crops of importance in the season such as citrus, bananas and cocoa. <![CDATA[<b>Effect of vermicompost leached on banana sprouts <i>(Mussa spp) </i>in nursery conditions</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000200004&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: Mediante la propagación tradicional de bananos consistente en el arranque de los hijuelos de la planta madre y su transplante al terreno existe el riesgo de propagar plagas o enfermedades incidiendo en su rendimiento. Asimismo, dado que el método convencional de producción con el uso de fertilizantes tiene efectos secundarios, se planteó investigar el efecto del extracto del lombricompost en el desarrollo de los hijuelos de banano en condiciones de vivero, y determinar la dosis adecuada de lixiviado. Los tratamientos aplicados a los cormos de banano fueron: con lixiviado al 5% (T-1), al 10% (T-2), y testigo sin lixiviado (T-3) con 10 repeticiones por tratamiento durante 3 meses aplicando 2 veces por semana. El diseño experimental fue completamente al azar (D.C.A.). Las variables de respuesta fueron: a) altura de planta (cm), b) diámetro del tallo (cm) y c) largo y ancho de hoja (cm). Según el análisis estadístico ANVA y la prueba de Duncan a un nivel de confianza del 95 % los resultados fueron: las alturas 44.24 (T-2) y 41.12 (T-1) son semejantes entre sí, pero estadísticamente diferentes al testigo 27.95; los diámetros de 2.88 (T-1), 2.42 (T-2), y 2.04 (Testigo) fueron significativamente diferentes entre todos; el ancho de las hojas 16.37 (T-2), 15.04 (T-1), y 13.72 (testigo) son significativamente diferentes entre sí; la longitud de hojas del T-2 (32.6) fue estadísticamente diferente al T-1 (30.14) y (T-3) 28.12. En conclusión, con el lixiviado de lombricompost se tuvieron efectos significaticos en los hijuelos en cuanto a longitud, grosor del tallo, largo y ancho de hoja. El uso del lixiviado al 10 % de la solución aplicada fue la más eficiente en el desarrollo de los hijuelos.<hr/>ABSTRACT: Through the traditional banana propagation, which consists of uprooting the young sprouts from the mother plant and transplanting them to the field, risks the spread of pests or diseases that affect yields. Likewise, given that the conventional method of production with the use of fertilizers has secondary effects, it was proposed to investigate the effect of vermicompost extract on the development of banana young sprouts under nursery conditions and to determine the adequate dose of leached. The treatments applied to the banana corms were: 5% leachate (T-1), 10% leachate (T-2), and control without leachate (T-3) with 10 replicates per treatmentfor 3 months applied twice a week. The experimental design was completely randomized (D.C.A.). The response variables were: a) plant height (cm), b) stem diameter (cm) and c) length and width of leaf (cm). According to ANVA statistical analysis and Duncan's test at 95% confidence level the results were: heights 44.24 (T-2) and 41.12 (T-1) are similar to each other, but statistically different from the control 27.95; diameters of 2.88 (T-1), 2.42 (T-2), and 2. 04 (Control) were significantly different from each other; leaf width 16.37 (T-2), 15.04 (T-1), and 13.72 (control) are significantly different from each other; leaf length of T-2 (32.6) was statistically different from T-1 (30.14) and (T-3) 28.12. In conclusion, the use of vermicompost leachate had significant effects on young sprouts in terms of length, stem thickness, leaf length and leaf width. The use of the leachate at 10% of the applied solution was the most efficient in the development of the sprouts. <![CDATA[<b>Effect of scarification methods on lucumo seed <i>(Pouteria lúcuma (Ruiz & Pav.) </i></b><b><i>Kuntze)</i></b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000200005&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: Si bien la tecnología está de la mano de la agricultura, uno de los problemas observables es la germinación de semillas de frutales debido a la latencia, dormancia y dureza seminal de ellas, que exige un manejo adecuado de sustrato, métodos de escarificación y almácigo. El objetivo del presente trabajo de investigación fue evaluar el efecto de métodos de escarificación en la semilla de lúcumo (Pouteria lúcuma (Ruiz & Pav.) Kuntze) en el Centro Experimental Cota Cota. Los tratamientos que se emplearon como métodos de escarificación fueron: T1 (remojo en agua durante 24 horas), T2 (escarificación con lija), T3 (escarificación química) y un T0 (testigo). Se utilizó el diseño completamente al azar, con tres tratamientos más un testigo, cada tratamiento tuvo seis repeticiones haciendo un total de 24 unidades experimentales. Los parámetros que se evaluaron fueron: porcentaje de emergencia, porcentaje de germinación, altura de planta, número de hojas y diámetro del tallo. Las semillas de lúcumo sometidas al T2 obtuvieron los mejores resultados, con un porcentaje de germinación del 90%, seguido del T3 que obtuvo un 63,33%, T0 con un 60% y finalmente el T1 con 46.67%. En cuanto a la variable porcentaje de emergencia se observó al T3con 83,33%, seguido del T3, T1 y finalmente T0, con 70,43 y 37% respectivamente. En la altura de planta el T3 consiguió 14,99 cm, seguido del T3 con 14,08 cm, esta variable fue evaluada por cinco meses. En cuanto a la variable diámetro de tallo, estadísticamente no hubo significancia por tanto en todos los tratamientos llegaron a un diámetro de tallo en promedio 5,61 mm.<hr/>ABSTRACT: Although technology is hand in hand with agriculture, one of the observable problems is the germination of fruit seeds due to the issue of dormancy, dormancy and seminal hardness of them, which requires adequate management of the substrate, scarification methods and seedling. The objective of this research work was to evaluate the effect of some scarification methods on lucumo seed (Pouteria lúcuma (Ruiz & Pav.) Kuntze) at the Cota Cota Experimental Center. The treatments used were the scarification methods: T1 (soaking in water for 24 hours), T2 (scarification with sandpaper), T3 (chemical scarification) and a T0 (control). The completely randomized design was used, with 3 treatments plus a control. Each treatment had 6 repetitions making a total of 24 experimental units. The parameters that were evaluated were: emergence percentage, germination percentage, plant height, number of leaves, stem diameter. Lucumo seeds subjected to T2 obtained the best results, with a germination percentage of 90%, followed by T3 that obtained 63.33%, T0 with 60% and finally T1. Regarding the variable percentage of emergence, T3 was observed with 83.33%, followed by T3, T1 and finally T0, with 70.43 37% respectively. In plant height, T3 reached 14.99 cm, followed by T3 with 14.08cm, this variable was evaluated for five months. Regarding the stem diameter variable, statistically there was no significance, therefore in all the treatments they reached an average stem diameter of 5.61 mm. <![CDATA[<b>Characterization of physical chemical properties of sutrates based on turbine <i>(Oxychloe andina)</i></b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000200006&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: La presente investigación caracterizó las propiedades Físico Químico de cuatro formulaciones de sustratos en base a la Turba de transición identificada como Oxychloe andina Phill. Se utilizó como indicador de absorción a la hortaliza espinaca (Espinaca oleracea L.) referente al porcentaje de emergencia en fundas de bandeja semillero dentro de un ambiente protegido y para la finalización fenológica a las características de la raíz en contenedores más grandes, con los mismos sustratos base dentro de un Invernadero. Identificadas las materias primas se evaluaron las proporciones de: 50:25:25 de turba, tierra negra y estiércol de llama (Testigo, T0); 50:25:25 de turba, tierra negra y ceniza de cascarilla de arroz (Mezcla, T1); 50:25:25 de turba, tierra de lugar y tierra negra (Mezcla, T2) y 50:25:25 de turba, tierra de lugar y vermicompost (Mezcla, T3). La granulometría influyo en particular a la turba para determinar la influencia en la caracterización de la densidad real al compararla con las evaluaciones de manera solitaria y de manera de mezcla de formulación de sustrato. Referente a la densidad aparente, la porosidad y retención de agua a cuarenta ocho horas presentaron características independientes, tanto en solitario como en mezcla. El agua utilizada fue de grado de restitución de uso moderada y de requerimiento normal. Además, la distribución de los cationes y de los aniones fueron aceptables. Se obtuvo las siguientes respuestas: en las mezclas T2 y T3 se mostró mejor absorción (CIC). Ambas mezclas presentaron mejor calidad de enraizamiento. La mezcla T0 presento mayor cantidad de plantines útiles debido a características físicas, la mezcla T2 y la mezcla T3 presentaron mejor calidad en contenedores, la mezcla T1 fue la que no presento buena adaptabilidad en ambos contenedores.<hr/>ABSTRACT: The present research characterized the Physical Chemical properties of four substrate formulations based on the transition peat identified as Oxychloe andina Phill. The spinach vegetable (Espinaca oleracea L.) was used as an indicator of absorption, referring to the percentage of emergence in seed tray covers within a protected environment and for the phenological completion of root characteristics in larger containers, with the same base substrates inside a greenhouse. Once the raw materials were identified, the proportions of: 50:25:25 of peat, black earth and llama manure (Witness, T0) were evaluated; 50:25:25 of peat, black earth and rice husk ash (Mixture, T1); 50:25:25 of peat, land of place and black earth (Mixture, T2) and 50:25:25 of peat, land of place and vermicompost (Mixture, T3). The granulometry influenced in particular the peat to determine the influence on the characterization of the real density when compared with the evaluations in a solitary manner and in a manner of mixing the substrate formulation. Regarding the apparent density, the porosity and water retention at forty eight hours presented independent characteristics, both alone and as a mixture. The water used was of moderate restitution grade and of normal requirement. In addition, the distribution of cations and anions was acceptable. The following responses were obtained: in the mixtures T2 and T3, better absorption (CIC) was shown. Both mixtures presented better qualityof rooting. The T0 mixture showed a higher quantityof usefulseedlings dueto physical characteristics, the T2 mixture and the T3 mixture presented better quality in containers, the T1 mixture was the one that did not show good adaptability in both containers. <![CDATA[<b>Agroecological management of heliothis in the chickpea crop <i>(Cicer arietinum) </i>in El Limoncito, Ecuador</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: Se estudió la incidencia de heliothis en las condiciones edafoclimáticas de la zona de El Limoncito, provincia de Santa Elena, Ecuador, con énfasis en un manejo agroecológico sin el uso de plaguicidas y fertilizantes químicos en el cultivo de garbanzo (Cicer arietinum). Se sembró con diferentes distanciamientos de siembra siendo los siguientes: T1 (0.10 x 0,50 m), T2 (0.20 x 0,50 m), T3 (0.30 x 0,50 m), T4 (0.40 x 0,50 m), T5 (0.50 x 0,50 m). Se observó que durante el tiempo del estudio no hubo presencia de enfermedades en los tratamientos, pero si se logró observar un insecto el cual es el Heliothis arvensis. De acuerdo a los análisis realizados, la plaga del Heliothis, no tuvo mayor incidencia en el cultivo de garbanzo, siendo 0.5% en T1, 0% en T2, 1% en T3, 0.5 % en T4, 0.5% en T5 los resultados obtenidos. La baja incidencia de plagas y enfermedades en esta variedad de garbanzo, con un manejo agroecológico, indica la buena adaptabilidad del cultivo a las condiciones edafoclimáticas de El Limoncito, siendo una buena alternativa de cultivo en la zona costera del Ecuador.<hr/>ABSTRACT: The incidence of heliothis in the edaphoclimatic conditions of the El Limoncito in the Santa Elena province, Ecuador, with emphasis on agroecological management without the use of pesticides and chemical fertilizers, in the chickpea crop (Cicer arietinum). It was sown with different plantingspacingbeing thefollowing: T1 (0.10x0.50 m), T2 (0.20x0.50 m), T3 (0.30 x0.50 m), T4 (0.40x0.50 m) , T5 (0.50 x 0.50 m). It was observed that during the study time there was no presence of diseases in the treatments, but it was possibleto observe an insect which was Heliothis arvensis. Accordingtotheanalyzescarried out, the Heliothis, did not havea greater incidence in the chickpea crop, being 0.5% in T1, 0% in T2, 1% in T3, 0.5% in T4, 0.5% in T5 the obtained results. The low incidence of pests and diseases of this variety of chickpea, with an agroecological management, indicates the good adaptability of the crop in the edaphoclimatic conditions of El Limoncito, Province, being a good alternative of cultivation in the coastal zone of Ecuador. <![CDATA[<b>Research, social interaction and production at Centro Experimental Cota Cota's Apiary</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000200008&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: El Centro Experimental Cota Cota, en septiembre del 2013, inició el reacondicionamiento de colmenas de su apiario, que posteriormente fue equipado paulatina y progresivamente con trajes de protección y las herramientas y utensilios necesarios para el manejo de apiarios. En este apiario, se han realizado cosechas y post cosecha de miel, purificación de cera, restauración de colmenas, cría y remplazo de reinas, diagnóstico y control de la varroa (V. destructor) y evaluación de la producción de polen. Como parte de la Interacción social, se han organizado y ejecutado seis versiones de cursos de apicultura teórico - prácticos, que ganó el 1er lugar en la categoría prestadores de servicios, en el concurso Departamental de innovación agropecuaria, acuícola y forestal 2019, organizado por el Instituto Nacional de Innovación Agropecuaria y Forestal La Paz. Un egresado de la Carrera de Ingeniería Agronómica (CIA) y una egresada del Programa Medicina Veterinaria y Zootécnia (MVZ), concluyeron sus trabajos de investigación que concluyeron con la defensa respectiva para la obtención de su título académico. Estudiantes de la asignatura de Apicultura de una Carrera y un Programa de la Facultad de Agronomía, complementaron su formación con prácticas en este apiario. Las investigaciones realizadas y la experiencia del manejo de colmenas, ha permitido formular un calendario apícola, que permitirá organizar el trabajo en el apiario con el fin de obtener mejores resultados en la producción de miel.<hr/>ABSTRACT: In September 2013, the Cota Cota Experimental Center began reconditioning the hives of its apiary, which was then gradually and progressively equipped with protective suits and the necessary tools and utensils for apiary management. In this apiary, honey harvesting and post-harvesting, wax purification, hive restoration, queen rearing and replacement, diagnosis and control of varroa (V. destructor) and evaluation of pollen production have been carried out. As partof the Social Interaction, sixversions oftheoretical and practical beekeeping courses have been organized and executed, which won 1st place in the category of service providers in the 2019 Departmental contest for agricultural, aquacultureandforestry innovation, organized by the National Institutefor Agricultural, Livestock and Forestry Innovation of La Paz. A graduate of the Agricultural Engineering Career (CIA) and a graduate of the Veterinary Medicine and Zootechnics Program (MVZ), concluded their research workthat concluded with the respective defensetoobtain their academic degree. Students of the Apiculture course of a Career and a Program of the Faculty of Agronomy, complemented their training with practices in this apiary. The research carried out and the experience in beehive management have made it possible to formulate a beekeeping calendar, which will make it possible to organize the work in the apiary in order to obtain better results in honey production. <![CDATA[<b>Evaluation of sperm quality of fresh semen in Targhee and Correidale rams</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000200009&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN:El presente trabajo se realizó en la Estación Experimental de Choquenaira, dependiente de la Facultad de Agronomía de la Universidad Mayor de San Andrés con el objetivo de evaluar la calidad espermática de semen ovina (Ovis aries) de las razas Targhee y correidale de 3 y 2,7 años de edad. Las variables de que se evaluaron fueron: variables macroscópicas del semen como: volumen color y pH, variables microscópicas de semen motilidad masal, motilidad individual, concentración espermática, vitalidad y morfología. Los resultados obtenidos llegaron a mostrar una buena calidad de semen de carnero con un volumen de 2 ml, color blanco - cremoso, pH de 6,8, motilidad masal categoría 5 (excelente), motilidad individual de 82 %, concentración espermática de 4250x106 esp./ml., vitalidad de 83%, morfología normal de 89,6%.<hr/>ABSTRACT:The present work was carried out at the Choquenaira Experimental Station, under the Faculty of Agronomy of the Universidad Mayor de San Andrés with the objective of evaluating the sperm quality of ovine semen (Ovis aries) of the Targhee and Correidale breeds of 3 and 2.7 years of age. The variables evaluated were: macroscopic semen variables such as: volume, color and pH, microscopic semen variables, mass motility, individual motility, sperm concentration, vitality and morphology. The results obtained showed a good quality of ram semen with a volume of 2 ml, creamy-white color, pH of 6.8, mass motility category 5 (excellent), individual motility of 82%, sperm concentration of 4250x106 sp./ml, vitality of 83%, normal morphology of 89.6%. <![CDATA[<b>Agrarian politics: International agrarian commerce</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000200010&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: En un mundo globalizado, los países deben de establecer estrategias de comercialización de los productos agropecuarios, a fin de garantizar recursos económicos a su población. La experiencia desarrollada por Bolivia en este ámbito es poco ventajosa, por la calidad, cantidad y diversidad de productos que oferta a mercados externos. Si bien su situación geopolítica puede ser una ventaja interesante para articular a los diferentes bloques económicos de la región, ésta no es aprovechada en su magnitud, siendo poco visible su incidencia en el movimiento de recursos económicos producto del comercio exterior.<hr/>ABSTRACT: In a globalized world, countries must establish commerce strategies for agricultural products, in the means of guaranteeing economical resources to their population. Experience developed by Bolivia in this ambit isn't very advantageous, due to the quality, quantity and diversity of products offered to external markets. Even if it is to say that its geopolitical situation is an interesting advantage to articulate the different economical blocks of the region, this isn't taken advantage of on its magnitude, showing too little incidence on the movement of economical resources that are a product of foreign trade.