Scielo RSS <![CDATA[APTHAPI]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/rss.php?pid=0102-030420210001&lang=es vol. 7 num. 1 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/img/en/fbpelogp.gif http://revistasbolivianas.umsa.bo <![CDATA[<b>Evaluación del efecto de soluciones nutritivas con fertirrigación en variedades de pimiento morrón <i>(Capsicum annuum </i>L.)</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000100001&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN: Hoy en día los consumidores de pimiento morrón y diversas hortalizas tienden a demandar mejor calidad entre los productos de consumo masivo y los productos complementarios del consumo diario. Es por eso que se decide Evaluar el efecto de soluciones nutritivas con fertirrigacion en variedades de pimiento morrón (Capsicum annuum L.), para alcanzar el desarrollo en época de invierno para las variedades de pimiento, donde se evaluó las variables agronómicas, los costos de producción beneficio/costo. Para la investigación se utilizó un diseño completamente al Azar con arreglo de parcelas divididas, el factor Afue los niveles de Fertilizante Químico (Nitrato de Amonio) (240 kg, 120 kg y 0 kg) y el factor B las variedades de pimiento (California Wonder, Yolo Wonder y Mercury), las variables de respuesta altura de planta, diámetro del tallo, número de chupones, días a la floración y rendimiento. Los resultados obtenidos en altura de planta el mayor desarrollo a los tratamientos T-6, T-5 y T-4 con 14,15 cm Var. California; 13,03 cm Var. Mercury y 11,28 cm Var. Yolo todos correspondientes al nivel medio (23,8 kg N), mientras en la cantidad de chupones el más alto en los tratamientos T-6, T-5 y T-4 con 5.2 Var. California; 4.75 Var. Mercury y 4.05 Var. Tolo, para el número de flores tenemos al T6 con un promedio de entre 3 a 4 flores entre planta y planta muestreada, seguido del T5 con 3 flores aproximadamente, el T4 entre 2 a 3 flores, para los frutos T6, T5 y T4 entre los tratamientos con mayor cantidad con un promedio de 2 a 4 frutos entre tratamiento, para su diámetro se registra al T6 con el mayor promedio de diámetro con 6.4 cm correspondiente al nivel medio de la variedad california, seguido del tratamiento T5 con 5.8 de promedio. Para el peso de fruto se registra el T6 con un promedio de 25,5 g, el T5 con 23,2 g y el T4 con 22,4 g y los menores pesos se registraron en el T1, T2 y T3 con 17,5 g, 15,3 g y 13,2 g respectivamente y en cuanto al rendimiento el T6 con 2,68, seguido del T5 con 2.16, por otra parte, los menores rendimientos son para el T3 y T9 con 0.28 y 0,5. La relación de Beneficio/Costo nos muestra que el T6 alcanzo la mayor relación con 4,195 correspondiente al nivel medio de la Var. California. Mientras la relación más baja corresponde al T3 con 0,638 del nivel bajo de la Var. yolo. Se concluye que el T6 correspondiente a la Var. California con 120 kg fue el mejor y más destacado en todo el estudio para todas las variables medidas.<hr/>ABSTRACT: Nowadays, consumers of bell peppers and various vegetables tend to demand better quality among mass consumption products and complementary products of daily consumption. That is why it was decided to Evaluate the effect of nutritive solutions with fertigation in varieties of bell pepper (Capsicum annuum L.), to achieve the development in winter for the varieties of pepper, where the agronomic variables, the costs of production benefit / cost. For the research, a completely random design was used with divided plots arrangement, factor A was the levels of Chemical Fertilizer (Ammonium Nitrate) (240 kg, 120 kg and 0 kg) and factor B the varieties of pepper (California Wonder, Yolo Wonder and Mercury), the response variables plant height, stem diameter, number of suckers, days to flowering and yield. The results obtained in plant height the highest development to treatments T-6, T-5 and T-4 with 14.15 cm Var. California; 13.03 cm Var. Mercury and 11.28 cm Var. Yolo all corresponding to the medium level (23.8 kg N), while in the number of suckers the highest in treatments T-6, T-5 and T-4 with 5.2 Var. California; 4.75 Var. Mercury and 4.05 Var. Tolo, for the number of flowers we haveT6 with an average of between 3 to 4flowers between plant and sampled plant, followed by T5 with approximately 3 flowers, T4 between 2 to 3 flowers, for fruits T6, T5 and T4 between The treatments with the highest quantity with an average of 2 to 4 fruits between treatments, for their diameter, the T6 is recorded with the largest average diameter with 6.4 cm corresponding to the average level of the California variety, followed by the T5 treatment with 5.8 on average. For fruit weight, T6 is recorded with an average of 25.5 g, T5 with 23.2 g, and T4 with 22.4 g, and the lowest weights were recorded in T1, T2 and T3 with 17.5 g, 15.3 g and 13.2 g respectively and in terms of yield, T6 with 2.68, followed by T5 with 2.16, on the other hand, the lowest yields are for T3 and T9 with 0.28 and 0.5. The Benefit / Cost ratio shows us that the T6 reached the highest ratio with 4,195 corresponding to the average level of the Var. California. While the lowest relation corresponds to the T3 with 0.638 of the low level of the Var. yolo. It is concluded that the T6 corresponding to Var. California with 120 kg was the best and most prominent in the whole study for all the variables measured. <![CDATA[<b>Caracterización morfológica y descripción botánica de poblaciones de tolares <i>(Parastrephia sp, Baccharis sp, Fabiana sp y Clinopodium sp) </i>en las comunidades del municipio de Patacamaya del Altiplano Central del departamento de La Paz</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000100002&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN: El presente trabajo de caracterización morfológica y descripción botánica dela especie arbustiva "Tola", es de vital importancia, para mejorar su manejo y uso, ya que mantiene un balance entre los componentes del ecosistema altiplánico central, además de que permite conservar el suelo, sirve de hábitat de la fauna silvestre, soporte de la alimentación del ganado del lugar, uso energético, medicinal y la fijación de CO2 de la atmosfera en su biomasa. Su desarrollo se da en zonas alto andinas de Bolivia a altitudes que varían de los 3.500 y 4.800 m.s.n.m. A la fecha se identificaron diferentes poblaciones de Tolares de los generos Parastrephia, Baccharis, Fabiana y Clinopodium, sin embargo existen muchas especies de tolares aún no han sido descritas botánicamente, ni caracterizado morfologicamente. El conocimiento de la diversidad de estas poblaciones de tolares permitirá la implementación de programas de forestación y repoblamiento, actividades que se encuentran muy limitadas por el desconocimiento de las características de esta especie arbustiva. El presente trabajo de investigación se ha desarrollado en el altiplano central del Departamento de La Paz más específicamente en el Municipio de Patacamaya en las Comunidades de San Martin, Pairumani Grande, Iru Centro y Ventilla. La metodología aplicada en la investigación fue el método de transección puntual en parcelas lineales en una estación de "Cuadrante de Punto Centrado". Posteriormente se procedió a la recolección de muestras de recorriendo dentro de las cuatro comunidades por todos los lugares donde se encontraban las poblaciones de Tólares. Los resultados obtenidos de la Caracterización Morfológica y descripción botánica de poblaciones de tolares en las cuatro comunidades, fueron las siguientes: se identificó 6 especies de tolares: Parastrephia lepidophylla, Baccharis incarum, Baccharis microphylla, Fabiana densa, Clinopodium bolivianum y Baccharis sp. Las 6 especies identificadas corresponden a 3 familias botánicas, de las cuales 4 especies corresponden a la familia Asteraceae, 1 a la familia Lamiaceae y 1 especie a la familia Solanaceae. La mayoría de las especies identificadas pertenecen al género Baccharis (3 especies), 1 al género Parastrephia, 1 al género Fabiana y 1 al género Clinopodium.<hr/>ABSTRACT: The present work of morphological characterization and botanical description of the shrub species "Tola", is of vital importa nce, to improve its management and use, since it maintains a balance between the components of the central highland ecosystem, in addition to allowing to conserve the soil, It serves as a habitat for wildlife, support for the feeding of local livestock, energy and medicinal use and the fixation of CO2 from the atmosphere in its biomass. Its development occurs in high Andean areas of Bolivia at altitudes that varyfrom 3,500 to 4,800 meters above sea level. To date, different populations of Tolares of the genera Parastrephia, Baccharis, Fabiana and Clinopodium have been identified; however, there are many species of Tolares that have not yet been botanically described or morphologically characterized. Knowledge of the diversity of these tolar populations will allow the implementation of afforestation and repopulation programs, activities that are very limited by the ignorance of the characteristics of this shrub species. This research work has been developed in the central highlands of the Department of La Paz, more specifically in the Municipality of Patacamaya in the Communities of San Martin, Pairumani Grande, Iru Centro and Ventilla. The methodology applied in the investigation was the pointtransection method in linear plots in a station of "Quadrantof Center Point". Subsequently, samples were collected from traveling within the four communities through all the places where the populations of Tólares were found. The results obtained from the Morphological Characterization and botanical description of tolar populations in the four communities were as follows: 6 species of tolars were identified: Parastrephia lepidophylla, Baccharis incarum, Baccharis microphylla, Fabiana densa, Clinopodium bolivianum and Baccharis sp. The 6 species identified correspond to 3 botanical families, of which 4 species correspond to theAsteraceaefamily, 1 to the Lamiaceae family and 1 species to theSolanaceaefamily. Most of the identified species belong to the genus Baccharis (3 species), 1 to the genus Parastrephia, 1 to the genus Fabiana and 1 to the genus Clinopodium. <![CDATA[<b>Incidencia del té de humus de lombriz en el cultivo del frejol <i>(Phaseolus vulgaris </i>L.)</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000100003&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN: El frejol (Phaseolus vulgaris L.) es un cultivo importante para la alimentación humana por su contenido de nutrientes y de generar ingresos económicos para los agricultores. Se ha determinado que los suelos del Municipio de Palos Blancos tienen presencia moderada de fósforo, potasio y baja presencia de nitrógeno lo cual limitaría el desarrollo y rendimiento del frejol; ante este problema se planteó como alternativa incorporar los elementos faltantes mediante la aplicación del té de humus de lombriz. Los objetivos de la investigación fueron: determinar las propiedades químicas del té de humus, y establecer la concentración apropiada del extracto para el desarrollo del frejol. La metodología para la obtención del té de humus concentrado consistió en colocar 2 kg de humus de lombriz en una bolsa permeable e introducirla en un recipiente con 10 L de agua dejándose reposar por 48, la solución obtenida se mezcló con agua en una relación del 20% y 40 %, luego se aplicó vía foliar al frijol con una frecuencia de 7 días. Los resultados del análisis de las soluciones preparadas al 20% y 40% determinaron que se encontraron nitratos NO3, fosfatos PO4 y óxidos de potasio K2O en cantidades desde 3320 a 13280, 24 a 3060 y de 120 a 240 mg/l respectivamente. Se utilizó el diseño estadístico bloques al azar, y según el análisis de varianza ANVA para las variables altura de planta y número de hojas, no hubo efectos significativos con respecto al testigo, existiendo el 95 % de probabilidad de que las medias de las variables sean iguales. La altura media (cm) del frejol fue 52.30 (Testigo), 44.80 (Té al 20%) y 62.30 (té al 40 %); el número de hojas fueron 12, 18, y 13 respectivamente, notándose una ligera diferencia con los tratamientos aplicados.<hr/>ABSTRACT: The bean (Phaseolus vulgaris L.) is an important crop for human consumption due to its nutrient content and to generate economic income for farmers. It has been determined that the soils of the Municipality of Palos Blancos have a moderate presence of phosphorus, potassium and a low presence of nitrogen, which would limit the development and yield of the beans; Faced with this problem, it was proposed as an alternative to incorporate the missing elements through the application of worm humus tea. The objectives of the research were: to determine the chemical properties of humus tea, and to establish the appropriate concentration of the extract for the development of the bean. The methodology for obtaining the concentrated humus tea consisted of placing 2 kg of worm humus in a permeable bag and introducing it into a container with 10 L of water, allowing it to stand for 48 liters, the solution obtained was mixed with water in a ratioof 20% and 40%, then it was applied by foliar application to beans with a frequency of 7 days. The results of the analysis of the solutions prepared at 20% and 40% determined that nitrates NO3, phosphates PO4 and potassium oxides K2O were found in amounts from 3320 to 13280, 24 to 3060 and 120 to 240 mg/l respectively. The random blocks statistical design was used, and accordingto the ANVA analysis of variancefor the variables plant heightand number of leaves, there were no significant effects with respect to the control, with a 95% probability that the means of the variables are equal. The mean height (cm) of the beans was 52.30 (Control), 44.80 (20% tea) and 62.30 (40% tea); the number of leaves were 12, 18, and 13 respectively, noting a slight difference with the applied treatments. <![CDATA[<b>Abono orgánico líquido enriquecido y su efecto en el comportamiento agronómico del cultivo de zanahoria <i>(Daucus carota </i>L.)</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000100004&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN: El presente estudio se llevó a cabo en el Estación Experimental de Patacamaya, ubicada en la provincia Aroma, departamento de La Paz en las gestiones agrícolas 2015 a 2016, con el fin de evaluar el efecto de distintas dosis de abono orgánico liquido enriquecido en diferentes concentraciones, sobre los componentes agronómicos en la producción del cultivo de la zanahoria (Daucus carota L.), utilizando el Diseño de Bloques al Azar (DBCA) con 4 repeticiones y 4 tratamientos, resultantes de tres dosis de abono liquido enriquecido más el testigo (0%, 10%, 15% y 20%). La siembra del cultivo se realizó en el mes de noviembre, hasta la evaluación de las variables agronómicas que se efectivizo en el segundo ciclo productivo del cultivo. De acuerdo a la aplicación de las distintas dosis de abono líquido orgánico, se obtuvo buenos resultados con el tratamiento 4 con una concentración al (20%) en las variables de altura de planta, diámetro de raíz, peso de la raíz, numero de hojas, peso foliar y rendimiento; en cuanto a las variables de porcentaje de germinación y longitud de la raíz, no tuvo su efecto correspondiente.<hr/>ABSTRACT: The present study was carried out in the Experimental Station of Patacamaya, located in the Aroma province, department of La Paz in the agricultural negotiations 2015 to 2016, in order to evaluate the effect of different doses of enriched liquid organic fertilizer in different concentrations , on the agronomic components in the production of the carrot (Daucus carota L.) crop, using the Random Block Design (DBCA) with 4 repetitions and 4 treatments, resulting from three doses of enriched liquid fertilizer plus the control (0 %, 10%, 15% and 20%). The sowing of the crop was carried out in the month of November, until the evaluation of the agronomic variables that took place in the second productive cycle of the crop. According to the statistical analyzes, significant statistical differences were observed due to the effect of the application of the different doses of organic liquid fertilizer, good results were obtained with treatment 4 with a concentration of (20%) in the variables of plant height, diameter root, root weight, number of leaves, leaf weight and yield; Regarding the variables of germination percentage and root length, it did not have its corresponding effect. <![CDATA[<b>Evaluación de la calidad nutricional de charque de llama <i>(Lama glama) </i>de dos edades diferentes</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000100005&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN: La presente investigación se llevó a cabo con el objetivo de evaluar la calidad nutricional y sensorial de charque de llama (Llama glama L.) de dos edades, 2 y 4 años, en la Estación Experimental de Patacamaya de la Facultad de Agronomía, así mismo evaluar el funcionamiento del deshidratador solar, el efecto de la edad del animal en rendimiento de producción de charque, el porcentaje de proteína, humedad y aceptabilidad organoléptica. La temperatura al interior del deshidratador solar presento una variación en el curso del día (al medio día), obteniéndose valores elevados al medio día e inferiores a la media noche, presentando una tendencia cíclica en el secado. Se determinó el rendimiento de producción 33.33% de charque proveniente de carne de animal de 4 años de edad (muestra 2) con un tiempo de 32 horas de secado, también se analizó mediante una muestra de 100g de charque en el laboratorio SELADIS, el porcentaje de proteína y humedad obteniendo fue de 60 % de proteína y 13.70 % de humedad; en cuanto al rendimiento de producción de charque proveniente de animales de 2 años de edad (muestra 1) es del 33.33 % con un tiempo de secado de 40 horas, también se analizó mediante una muestra de 100g de charque de llama en el laboratorio SELADIS el porcentaje de proteína 53 % y humedad 13.5%. En la evaluación organoléptica los evaluadores consideraron que el charque proveniente de los animales de 4 años de edad (muestra 2): color oscuro 80%; olor muy agradable 85%; sabor aceptable 80%; dureza firme 55%; masticabilidad se disgrega fácilmente al masticar 55%. En la evaluación organoléptica los evaluadores consideraron que charque proveniente de los animales de 2 años de edad (muestra 1) su color es pálido con el 55%; olor muy agradable 90%; sabor aceptable 50%; dureza muy blanda 45%; masticabilidad se disgrega fácilmente al masticar 55%. La elaboración de charque permite una relación beneficio/costo (B/C) de 2 la cual genera beneficios económicos.<hr/>ABSTRACT: The present investigation was carried out with the objective of evaluating the nutritional and sensory quality of llama jerky (Llama glama L.) of two ages, 2 and 4 years, at the Patacamaya Experimental Station of the Faculty of Agronomy, likewise evaluate the operation of the solar dehydrator, the effectof the age of the animal on the production of jerky, the percentageof protein, humidity and organoleptic acceptability. The temperature inside the solar dehydrator presented a variation in the course of the day (at noon), obtaining high values at noon and lower than midnight, presenting a cyclical trend in drying. The production yield of 33.33% of jerky from 4-year-old animal meat (sample 2) with a drying time of 32 hours was determined, it was also analyzed using a 100g sample of jerky in the SELADIS laboratory, the percentage protein and moisture obtained was 60% protein and 13.70% moisture; Regarding the production yield of jerky from 2-year-old animals (sample 1) is 33.33% with a drying time of 40 hours, it was also analyzed using a 100g sample of llama jerky in the SELADIS laboratory the percentage of protein 53% and humidity 13.5%. In the organoleptic evaluation, the evaluators considered that the jerky from the 4-year-old animals (sample 2): dark color 80%; very pleasant smell 85%; 80% acceptable taste; firm hardness 55%; chewiness breaks down easily when chewed 55%. In the organoleptic evaluation, the evaluators considered that jerky from 2-year-old animals (sample 1) its color is pale with 55%; very pleasant smell 90%; acceptable taste 50%; very soft 45% hardness; chewiness breaks down easily when chewed 55%. The production of jerky allows a benefit/cost ratio (B/C) of 2 which generates economic benefits. <![CDATA[<b>Producción de leche bovina en condiciones de altura</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000100006&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN: El presente trabajo se realizó en la Estación Experimental de Choquenaira, con el objetivo de evaluar la producción de leche Bovina (Bos taurus) de la raza holstein. Para lo cual se utilizó vacas en diferentes fases de lactancia en dos épocas del año (húmeda y seca), las muestras fueron obtenidas por extracción directa de la ubre y el análisis se lo realizo en la facultad de agronomía. El análisis estadístico se lo realizo con diseño completamente al azar con areglo factorial. Los resultados obtenidos indican que la producción promedio de leche es de 9.02 +/- 4.68 litros/ vaca/ día, tomando en cuenta entre la época húmeda y seca con 11.91 Kg y 6.56 Kg. respectivamente. En la proudccion de leche según ala edad las vacas mayores de 9 años es de 12.71 +/- 5.51 en cambio que los de 3 a 5 años con los 6 a 8 años son similares 8.62+/- 4.17 y 9.06 +/- 3.26 respectivamnete. El contenido de proteina de la leche fue de 3.28 % +/- 0.53 haciendo notar que en la epoca humeda fue de 3.45% +/- 0.48 y en la epoca seca 3.14 % +/- 0.5.<hr/>ABSTRACT: The present work was carried out in the Experimental Station of Choquenaira, with the objective of evaluating the production of Bovine milk (Bos taurus) of the holstein breed. For which cows in different stages of lactation were used in two seasons of the year (wet and dry), the samples were obtained by direct extraction of the udder and the analysis was carried out in the faculty of agronomy. The statistical analysis was carried out with a completely randomized design with factorial arrangement. The results obtained indicate that the average milk production is 9.02 +/- 4.68 liters / cow / day, taking into account between the wet and dry season with 11.91 Kgand 6.56 Kg. Respectively. In the milk production accordingto age, the cows older than 9years is 12.71 +/-5.51 whereas those of 3 to 5 years with 6 to 8 years are similar 8.62 +/- 4.17 and 9.06 +/- 3.26 respectively. The protein content of the milk was 3.28% +/- 0.53, noting that in the wet season it was 3.45% +/- 0.48 and in the dry season 3.14% +/- 0.5. <![CDATA[<b>Proceso de formación en riego Facultad de Agronomía - Universidad Mayor de San Andrés La Paz - Bolivia</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000100007&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN: Como Investigadores y técnicos de la Facultad de Agronomía buscamos en nuestro cotidiano trabajo una mejora académica y por ende un desarrollo de las comunidades o pueblos - lo que denominamos Interacción Social. De la misma manera los agricultores buscan en esas investigaciones respuestas para mejorar los procesos productivos, cuanto más certeras sean estas respuestas mayor será la confianza que ellos depositen en las unidades de desarrollo de nuestras instituciones. La publicación menciona información en base a las experiencias realizadas en estos últimos cuatro años y con ello queremos compartir a los agricultores, estudiantes y docentes del Sistema Universitario Boliviano sobre el uso y manejo apropiado del agua. También, la intención es mostrar cómo el uso de este elemento vital debería ser parte de un programa integrado de buenas prácticas agrícolas tendiente a mejorar la producción de los cultivos y consecuentemente los ingresos de los agricultores.<hr/>ABSTRACT: As Researchers and technicians of the Faculty of Agronomy we seek in our daily work an academic improvement and therefore a development of communities or towns - what we call Social Interaction. In the same way, farmers look for answers in these investigations to improve production processes, the more accurate these answers are, the greater the trust they place in the development units of our institutions. The publication mentions information based on the experiences carried out in the last four yearsand with this we wanttoshare with the farmers, students and teachersof the Bolivian University System abouttheappropriate use and management of water. Also, the intention is to show how the use of this vital element should be part of an integrated program of good agricultural practices aimed at improving crop production and consequently farmers' income. <![CDATA[<b>Movimientos Agrarios Transnacionales: La Vía Campesina</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000100008&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN: Las organizaciones y representaciones agrarias en las últimas décadas trascienden de los ámbitos locales y regionales a los mundiales, interpelando y generando debates sobre problemáticas relacionadas al acceso a la tierra y territorio, la participación activa de los géneros para la toma de decisiones, el libre mercado de productos y la soberanía alimentaria. Estos yotros temas son en la actualidad parte de la agenda de La Vía Campesina, organización que representa a más de 220 millones de campesinos y trabajadores agrarios en todo el mundo. Por las características y diferencias entre sus representados, este tipo de organizaciones son plurales, producto del contexto social, territorial, ideológico e histórico de los países donde originalmente emergieron.<hr/>ABSTRACT: Agrarian organizations and representations on the latest decades transcend from local scopes and regions to the world, interpellating and generating debates over problems related to the access to land and territory, active participation of the genders on the decision making process, free market of products and food sovereignty. These and other topics are currently part of the La Vía Campesina, an organization that represents over 220 million farmers and agrarian workers all over the world. By the characteristics and differences between the people who are represented, this kind of organizations are plural, a product of the social, territorial, ideological and historical context of the countries in which they were originated. <![CDATA[<b>Evaluación de la sustentabilidad de agroecosistemas productivos, herramienta para la planificación y toma de decisiones</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000100009&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN: El presente artículo aborda, sobre la herramienta alternativa para la planificación y toma de decisiones en políticas públicas y toma de decisiones a nivel municipal, para generar mayor desarrollo y potencialización en agroecosistemas a través del Marco para la Evaluación de Sistemas de Manejo de Recursos Naturales Incorporando Indicadores de Sustentabilidad (MESMIS).<hr/>ABSTRACT: This article addresses the alternative tool for planning and decision-making in public policies and decision-making at the municipal level, to generate greater development and potentialization in agroecosystems through the Framework for the Evaluation of Natural Resource Management Systems Incorporating Sustainability Indicators (MESMIS). <![CDATA[  <b>La transdisciplinariedad en la universidad y su estado en la investigación e interacción social</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000100010&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN: El presente ensayo muestra una aproximación del grado de relación y aplicación de la disciplinar iedad, multidisciplinariedad, pluridisciplinariedad, interdisciplinariedad y transdisciplinariedad, que existe durante la formación académica y la investigación e interacción social con el área rural, considerando como caso a la Facultad de Agronomía de la Universidad Mayor de San Andrés.<hr/>ABSTRACT: This essay shows an approximation of the degree of relationship and application of disciplinarity, multidisciplinarity, multidisciplinarity, interdisciplinarity and transdisciplinarity, which exists duringacademictrainingand research and social interaction with rural areas, considering as a case the Faculty of Agronomy of the Universidad Mayor de San Andrés. <![CDATA[<b>La revolución verde: mitos y verdades caso Bolivia</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042021000100011&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN: La revolución verde, según muchos autores, fue una tecnología adecuada para aumentar la producción de alimentos a nivel mundial, se vio que el crecimiento poblacional no iba al mismo ritmo que la producción de alimentos, lo cual ocasionaría una fuerte crisis por la escasez de alimentos a nivel global, fueron algunas de las justificaciones para su promoción. Sin embargo, para la implementación de la tecnología se debía cumplir con muchos requisitos como acceso a capital, a grandes extensiones de tierra y la producción dirigida al monocultivo y a la producción de alimentos agroindustriales. Con el tiempo se evidencio que se beneficiaron grandes empresas multinacionales dueñas de los insumos agrícolas, empresarios exportadores de alimentos agroindustriales. Esto significo para los pequeños productores y trabajadores rurales, sueldos miserables, desempleo, migración, aumento en las deudas por la obtención de insumos lo cual desemboco en un aumento en la pobreza rural. Por otro lado, el uso indiscriminado de fertilizantes y plaguicidas favorecieron la contaminación de suelo y agua que junto con la deforestación ocasionaron serios daños al medio ambiente. También, se reportan efectos negativos sobre la salud de productores y consumidores por la exposición a los agroquímicos y la contaminación de los alimentos. Ante estos efectos nocivos para el medio ambiente, la salud y la economía de los pequeños productores se propone el cambio de matriz productiva hacia una práctica más amigable y sostenible en el tiempo como es la agroecología.<hr/>ABSTRACT: The green revolution, according to many authors, was an appropriate technology to increase food production worldwide, it was seen that population growth was not at the same rate as food production, which would cause a strong crisis due to food shortages globally, were some of the justificationsfor its promotion. However, for the implementation of the technology, many requirements had to be met, such as access to capital, large areas of land, and production aimed at monoculture and agro-industrial food production. Over time, it became evident that large multinational companies that owned agricultural inputs, agro-industrial food exporters, benefited. This meant for small producers and rural workers, miserable salaries, unemployment, migration, increased debts for obtaining inputs which led to an increase in rural poverty. On the other hand, the indiscriminate use of fertilizers and pesticides favored the contamination of soil and water that, together with deforestation, caused serious damage tothe environment. Also, negative effects on the health of producers and consumers are reported due to exposure to agrochemicals and food contamination. Given these harmful effects on the environment, health and the economy of small producers, it is proposed to change the production matrix towards a more friendly and sustainable practice over time, such as agroecology.